WMS fails in SVG but works in other formats

classic Classic list List threaded Threaded
7 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

WMS fails in SVG but works in other formats

Arnaud L.
Hi list, and happy new year to the geoserver users and developers !

I have a wms request that works fine when the output format is set to
either PDF (application/pdf) or PNG (image/png), but fails when trying
to set the output format to SVG (image/svg).

Any idea of what might be causing this ?
Geoserver version is 2.14.0.
Stack trace is here : https://pastebin.com/EHq0Lmau

Regards
--
Arnaud


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS fails in SVG but works in other formats

Ian Turton
Is this the case for all your layers or just one? 

Ian

On Wed, 9 Jan 2019 at 08:31, Arnaud L. <[hidden email]> wrote:
Hi list, and happy new year to the geoserver users and developers !

I have a wms request that works fine when the output format is set to
either PDF (application/pdf) or PNG (image/png), but fails when trying
to set the output format to SVG (image/svg).

Any idea of what might be causing this ?
Geoserver version is 2.14.0.
Stack trace is here : https://pastebin.com/EHq0Lmau

Regards
--
Arnaud


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users


--
Ian Turton


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS fails in SVG but works in other formats

bradh
In reply to this post by Arnaud L.
Looking at the code, it's a rendering error, but the stack trace isn't
really that informative.

Do you have a specific case that reproduces this? Any chance that you can
debug it to find out the specific rendering exception that occurs (probably
in Batik, maybe in GeoTools)?

Brad

-----Original Message-----
From: Arnaud L. <[hidden email]>
Sent: Wednesday, 9 January 2019 7:28 PM
To: GeoServer Mailing List List <[hidden email]>
Subject: [Geoserver-users] WMS fails in SVG but works in other formats

Hi list, and happy new year to the geoserver users and developers !

I have a wms request that works fine when the output format is set to either
PDF (application/pdf) or PNG (image/png), but fails when trying to set the
output format to SVG (image/svg).

Any idea of what might be causing this ?
Geoserver version is 2.14.0.
Stack trace is here : https://pastebin.com/EHq0Lmau

Regards
--
Arnaud


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this
list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton:
http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines:
http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this:
https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-inte
grating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users



_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS fails in SVG but works in other formats

geowolf
In reply to this post by Arnaud L.
On Wed, Jan 9, 2019 at 9:33 AM Arnaud L. <[hidden email]> wrote:
Hi list, and happy new year to the geoserver users and developers !

I have a wms request that works fine when the output format is set to
either PDF (application/pdf) or PNG (image/png), but fails when trying
to set the output format to SVG (image/svg).

Any idea of what might be causing this ?

This is like saying "If I go to work by car or bike everything works, but using the train, something breaks, any idea what might be causing this?".
The code writing out the format is very different in these three formats, PNG writes using Java2D, PDF using iText and SVG using Batik.
 
Geoserver version is 2.14.0.
Stack trace is here : https://pastebin.com/EHq0Lmau

From the trace I see:

  1. Caused by: java.lang.NullPointerException
  2.     at org.apache.batik.svggen.ImageHandlerBase64Encoder.encodeImage(ImageHandlerBase64Encoder.java:157)
  3.     at org.apache.batik.svggen.ImageHandlerBase64Encoder.handleHREF(ImageHandlerBase64Encoder.java:133)
  4.     at org.apache.batik.svggen.DefaultImageHandler.handleImage(DefaultImageHandler.java:91)
  5.     at org.apache.batik.svggen.SimpleImageHandler.handleImage(SimpleImageHandler.java:126)
  6.     at org.apache.batik.svggen.SVGGraphics2D.drawRenderedImage(SVGGraphics2D.java:1023)
  7.     at org.geotools.renderer.lite.StyledShapePainter.renderImage(StyledShapePainter.java:747)
  8.  

Making a guess, maybe the style is pointing to an image that cannot be located, and SVG will throw an NPE instead
of silently skipping it? Or, if this is the actual code (lines number might not match, but it seems they do) it could be
that for some reason Batik is not finding a PNG encoder (the writer variable), but I would not know why or how:


This would need someone running a debugger inside the Batik encoding (and possibly initialization of that registry) and figure out
what happened. A first step would be to open a bug report on Jira with reproducible steps (including data and style needed).
Also, make sure you've tried the generation on the latest stable version (2.14.1) as we have been upgrading Batik a few times recently.

Cheers
Andrea

== GeoServer Professional Services from the experts! Visit http://goo.gl/it488V for more information. == Ing. Andrea Aime @geowolf Technical Lead GeoSolutions S.A.S. Via di Montramito 3/A 55054 Massarosa (LU) phone: +39 0584 962313 fax: +39 0584 1660272 mob: +39 339 8844549 http://www.geo-solutions.it http://twitter.com/geosolutions_it ------------------------------------------------------- Con riferimento alla normativa sul trattamento dei dati personali (Reg. UE 2016/679 - Regolamento generale sulla protezione dei dati “GDPR”), si precisa che ogni circostanza inerente alla presente email (il suo contenuto, gli eventuali allegati, etc.) è un dato la cui conoscenza è riservata al/i solo/i destinatario/i indicati dallo scrivente. Se il messaggio Le è giunto per errore, è tenuta/o a cancellarlo, ogni altra operazione è illecita. Le sarei comunque grato se potesse darmene notizia. This email is intended only for the person or entity to which it is addressed and may contain information that is privileged, confidential or otherwise protected from disclosure. We remind that - as provided by European Regulation 2016/679 “GDPR” - copying, dissemination or use of this e-mail or the information herein by anyone other than the intended recipient is prohibited. If you have received this email by mistake, please notify us immediately by telephone or e-mail.



_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS fails in SVG but works in other formats

Arnaud L.
In reply to this post by Ian Turton
Hi Ian, thanks for your answer

Le 09/01/2019 à 09:42, Ian Turton a écrit :
> Is this the case for all your layers or just one?

All layers with external png images as symbolizers apparently.

Regards
--
Arnaud


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS fails in SVG but works in other formats

Arnaud L.
In reply to this post by bradh
Hi Brad, and thanks for your answer

Le 09/01/2019 à 09:43, [hidden email] a écrit :
> Looking at the code, it's a rendering error, but the stack trace isn't
> really that informative.
>
> Do you have a specific case that reproduces this? Any chance that you can
> debug it to find out the specific rendering exception that occurs (probably
> in Batik, maybe in GeoTools)?

I can reproduce this by trying to render any layer that has a visible
png symbolizer.
I don't know much (almost nothing, actually) about java
coding/debugging, so it's not an easy task for me.

I'll be glad to dig into this when I have some spare time though (but
this is not the cas at the moment unfortunatelly).

Regards
--
Arnaud


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS fails in SVG but works in other formats

Arnaud L.
In reply to this post by geowolf
Hi Andrea, thanks for your answer !

Le 09/01/2019 à 09:43, Andrea Aime a écrit :
> This is like saying "If I go to work by car or bike everything works,
> but using the train, something breaks, any idea what might be causing
> this?".
> The code writing out the format is very different in these three
> formats, PNG writes using Java2D, PDF using iText and SVG using Batik.

I gave a stack trace, so I feel I did a little bit more than that...



> Making a guess, maybe the style is pointing to an image that cannot be
> located, and SVG will throw an NPE instead
> of silently skipping it?

The png files are there (I checked them all, they were not many) and are
rendered fine with the other encoders.

> Or, if this is the actual code (lines number
> might not match, but it seems they do) it could be
> that for some reason Batik is not finding a PNG encoder (the writer
> variable), but I would not know why or how:
> https://github.com/apache/batik/blob/trunk/batik-svggen/src/main/java/org/apache/batik/svggen/ImageHandlerBase64Encoder.java#L152

Maybe, but this is definitively beyond my knowledge.


> This would need someone running a debugger inside the Batik encoding
> (and possibly initialization of that registry) and figure out
> what happened. A first step would be to open a bug report on Jira with
> reproducible steps (including data and style needed).
> Also, make sure you've tried the generation on the latest stable version
> (2.14.1) as we have been upgrading Batik a few times recently.

Yes, I'll do this ASAP.
I'll first upgrade to 2.14.1 to make sure this is not something that has
already been fixed.


Thanks for your help !

Regards
--
Arnaud




_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users