WFS created with geoserver not showing style in QGIS

classic Classic list List threaded Threaded
6 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

WFS created with geoserver not showing style in QGIS

Reginald
Hi,

In an earlier topic in this list there was a mentioning of SLD's being a
styling that is layer based in stead of feature based. In geoserver I
created a sld style for a layer that is inside my postgis database. The
layer contains information about projects concerning sewersystem, an
features are categorised accorcing to the value of some field. This style is
saved in the database. When I import my layer and style in geoserver it
shows a correct styling in the openlayers client. When I use the wfs url in
qgis 3.2 I get a notification that WFS version 1.2.0 is not supported. The
URL of the WFS mentions WFS version 1.0.0.
What is going on here?
I also tried to use the GMLAS plugin but this fails too:

2018-08-10T08:28:46     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=50
2018-08-10T08:28:47     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=50
2018-08-10T08:29:34     WARNING    SELECT COUNT(*) FROM pg_proc WHERE
proname = 'postgis_version'
2018-08-10T08:29:34     WARNING    SELECT oid, nspname,
pg_get_userbyid(nspowner), nspacl FROM pg_namespace WHERE nspname !~ '^pg_'
AND nspname != 'information_schema'
2018-08-10T08:29:42     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
2018-08-10T08:32:22     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
2018-08-10T08:32:23     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
2018-08-10T08:32:39     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
2018-08-10T08:32:40     WARNING    building WFS
http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500

Is it possible to show a categorised style in a WFS service?

Regards,




--
Sent from: http://osgeo-org.1560.x6.nabble.com/QGIS-User-f4125267.html
_______________________________________________
Qgis-user mailing list
[hidden email]
List info: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Unsubscribe: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WFS created with geoserver not showing style in QGIS

Reginald
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WFS created with geoserver not showing style in QGIS

Jonathan Moules-4
In reply to this post by Reginald
Hi Reginald,

I believe there's a misunderstanding of WFS going on here.

WFS is a Feature service - it only serves up raw vector data, and it
does so with no styling information. Styling is to be done at the
client's (QGIS) end, in the same way you'd style a shapefile.

When you look at the data in GeoServer's OpenLayers client, you're
looking at a WMS - the M stands for Map. It's a rendered map that's
created by GeoServer using the SLD file you created and then sent to the
client as an image. If you want to see that layer in QGIS, you'll need
to load the layer as a WMS.

There's also WCS - C = Coverage. That's basically raw raster data. And
there's WMTS - which is (simplified) a pre-rendered and cached WMS into
tiles which are super-fast to serve (the MT in WMTS = Map Tile).

Hope that clears up your problem,

Cheers,

Jonathan


On 2018-08-10 07:42, Reginald wrote:

> Hi,
>
> In an earlier topic in this list there was a mentioning of SLD's being a
> styling that is layer based in stead of feature based. In geoserver I
> created a sld style for a layer that is inside my postgis database. The
> layer contains information about projects concerning sewersystem, an
> features are categorised accorcing to the value of some field. This style is
> saved in the database. When I import my layer and style in geoserver it
> shows a correct styling in the openlayers client. When I use the wfs url in
> qgis 3.2 I get a notification that WFS version 1.2.0 is not supported. The
> URL of the WFS mentions WFS version 1.0.0.
> What is going on here?
> I also tried to use the GMLAS plugin but this fails too:
>
> 2018-08-10T08:28:46     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=50
> 2018-08-10T08:28:47     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=50
> 2018-08-10T08:29:34     WARNING    SELECT COUNT(*) FROM pg_proc WHERE
> proname = 'postgis_version'
> 2018-08-10T08:29:34     WARNING    SELECT oid, nspname,
> pg_get_userbyid(nspowner), nspacl FROM pg_namespace WHERE nspname !~ '^pg_'
> AND nspname != 'information_schema'
> 2018-08-10T08:29:42     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
> 2018-08-10T08:32:22     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
> 2018-08-10T08:32:23     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
> 2018-08-10T08:32:39     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
> 2018-08-10T08:32:40     WARNING    building WFS
> http://localhost:8080/geoserver/Ingelmunst/ows?version=1.0.0&typeName=Ingelmunst:gup_projecten&maxFeatures=500
>
> Is it possible to show a categorised style in a WFS service?
>
> Regards,
>
>
>
>
> --
> Sent from: http://osgeo-org.1560.x6.nabble.com/QGIS-User-f4125267.html
> _______________________________________________
> Qgis-user mailing list
> [hidden email]
> List info: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
> Unsubscribe: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user


_______________________________________________
Qgis-user mailing list
[hidden email]
List info: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Unsubscribe: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

WMS Request step size

Bo Victor Thomsen
In the "Add WMS/WMTS layer" dialog for QGIS 3.x there is 2 new
parameters "Request step size" for x and y just below the "Tile size"
input boxes.

What is the significance of these parameters ?

Regards Bo Victor Thomsen

_______________________________________________
Qgis-user mailing list
[hidden email]
List info: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Unsubscribe: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WFS created with geoserver not showing style in QGIS

Reginald
In reply to this post by Jonathan Moules-4
Thanks Jonathan for this clarification.
I guess I can style the vectorlayers in a QGIS project and serve this as a
QGIS service.






--
Sent from: http://osgeo-org.1560.x6.nabble.com/QGIS-User-f4125267.html
_______________________________________________
Qgis-user mailing list
[hidden email]
List info: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Unsubscribe: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: WMS Request step size

Reginald
In reply to this post by Bo Victor Thomsen
Hi Bo,

I think you get more responses if you post this as a separate topic.

Regards,



--
Sent from: http://osgeo-org.1560.x6.nabble.com/QGIS-User-f4125267.html
_______________________________________________
Qgis-user mailing list
[hidden email]
List info: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user
Unsubscribe: https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/qgis-user