Problem with WMTS GetFeatureInfo

classic Classic list List threaded Threaded
3 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Problem with WMTS GetFeatureInfo

Rui Maciel
Hello,

I'm having some problems getting valid responses from geoserver to WMTS
GetFeatureInfo requests.

I've been using a geoserver instance running on a Docker container
(kartoza/geoserver), and I've created a layer (Foo:orto-red) which
provides access to a georeferenced GeoTIFF represented in EPSG:4326.

Here's the request:

http://localhost:8080/geoserver/gwc/service/wmts?service=WMTS&request=GetFeatureInfo&version=1.0.0&layer=Foo:orto-red&format=image/png&TileMatrixSet=EPSG:4326&TileMatrix=EPSG:4326:0&TileRow=0&TileCol=0&J=86&I=132&InfoFormat=application/json


The previous request returns the following response:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?><!DOCTYPE
ServiceExceptionReport SYSTEM
"http://localhost:8080/geoserver/schemas/wms/1.1.1/WMS_exception_1_1_1.dtd">
<ServiceExceptionReport version="1.1.1" >   <ServiceException
code="OperationNotSupported" locator="QUERY_LAYERS">
       Either no layer was queryable, or no layers were specified using
QUERY_LAYERS
</ServiceException></ServiceExceptionReport>


It seems that geoserver throws an exception that is relevant only to
WMS, although the WMTS request appears to be valid.

Another odd aspect is that this response is returned by geoserver with a
HTTP status 200 OK, which appears to be a violation of WMTS v1.0.0 (OGC
07-057r7 7.3.2.2)


Rui Maciel


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with WMTS GetFeatureInfo

jratike80
Hi,

With the standard bin-zip installation of Geoserver 2.14.1 on Windows your request (layer name changed) works OK.

http://localhost:8080/geoserver/gwc/service/wmts?service=WMTS&request=GetFeatureInfo&version=1.0.0&layer=nurc:Img_Sample&format=image/png&TileMatrixSet=EPSG:4326&TileMatrix=EPSG:4326:0&TileRow=0&TileCol=0&J=86&I=132&InfoFormat=application/json

Result:
{"type":"FeatureCollection","features":[{"type":"Feature","id":"","geometry":null,"properties":{"Red_band":9,"Green_band":7,"Blue_band":44}}],"totalFeatures":"unknown","numberReturned":1,"timeStamp":"2019-01-03T13:41:52.534Z","crs":null}

If I change the layer name into Foo:Img_Sample I get this error with status code 400:

<ExceptionReport version="1.1.0" xsi:schemaLocation="http://www.opengis.net/ows/1.1 http://geowebcache.org/schema/ows/1.1.0/owsExceptionReport.xsd">
<script/>
<Exception exceptionCode="InvalidParameterValue" locator="LAYER">
<ExceptionText>LAYER Foo:Img_Sample is not known.</ExceptionText>
</Exception>
</ExceptionReport>


-Jukka Rahkonen-


-----Alkuperäinen viesti-----
Lähettäjä: Rui Maciel [mailto:[hidden email]]
Lähetetty: 3. tammikuuta 2019 14:40
Vastaanottaja: [hidden email]
Aihe: [Geoserver-users] Problem with WMTS GetFeatureInfo

Hello,

I'm having some problems getting valid responses from geoserver to WMTS GetFeatureInfo requests.

I've been using a geoserver instance running on a Docker container (kartoza/geoserver), and I've created a layer (Foo:orto-red) which provides access to a georeferenced GeoTIFF represented in EPSG:4326.

Here's the request:

http://localhost:8080/geoserver/gwc/service/wmts?service=WMTS&request=GetFeatureInfo&version=1.0.0&layer=Foo:orto-red&format=image/png&TileMatrixSet=EPSG:4326&TileMatrix=EPSG:4326:0&TileRow=0&TileCol=0&J=86&I=132&InfoFormat=application/json


The previous request returns the following response:

<?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?><!DOCTYPE ServiceExceptionReport SYSTEM "http://localhost:8080/geoserver/schemas/wms/1.1.1/WMS_exception_1_1_1.dtd">
<ServiceExceptionReport version="1.1.1" >   <ServiceException
code="OperationNotSupported" locator="QUERY_LAYERS">
       Either no layer was queryable, or no layers were specified using QUERY_LAYERS </ServiceException></ServiceExceptionReport>


It seems that geoserver throws an exception that is relevant only to WMS, although the WMTS request appears to be valid.

Another odd aspect is that this response is returned by geoserver with a HTTP status 200 OK, which appears to be a violation of WMTS v1.0.0 (OGC
07-057r7 7.3.2.2)


Rui Maciel


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users


_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: Problem with WMTS GetFeatureInfo

Rui Maciel
Hi,

Thanks for such a quick reply.  Indeed I'm still running Geoserver
2.13.0. Perhaps it's time to update.


Thanks for the help,
Rui Maciel


On 03/01/19 13:50, Rahkonen Jukka (MML) wrote:

> Hi,
>
> With the standard bin-zip installation of Geoserver 2.14.1 on Windows your request (layer name changed) works OK.
>
> http://localhost:8080/geoserver/gwc/service/wmts?service=WMTS&request=GetFeatureInfo&version=1.0.0&layer=nurc:Img_Sample&format=image/png&TileMatrixSet=EPSG:4326&TileMatrix=EPSG:4326:0&TileRow=0&TileCol=0&J=86&I=132&InfoFormat=application/json
>
> Result:
> {"type":"FeatureCollection","features":[{"type":"Feature","id":"","geometry":null,"properties":{"Red_band":9,"Green_band":7,"Blue_band":44}}],"totalFeatures":"unknown","numberReturned":1,"timeStamp":"2019-01-03T13:41:52.534Z","crs":null}
>
> If I change the layer name into Foo:Img_Sample I get this error with status code 400:
>
> <ExceptionReport version="1.1.0" xsi:schemaLocation="http://www.opengis.net/ows/1.1 http://geowebcache.org/schema/ows/1.1.0/owsExceptionReport.xsd">
> <script/>
> <Exception exceptionCode="InvalidParameterValue" locator="LAYER">
> <ExceptionText>LAYER Foo:Img_Sample is not known.</ExceptionText>
> </Exception>
> </ExceptionReport>
>
>
> -Jukka Rahkonen-
>
>
> -----Alkuperäinen viesti-----
> Lähettäjä: Rui Maciel [mailto:[hidden email]]
> Lähetetty: 3. tammikuuta 2019 14:40
> Vastaanottaja: [hidden email]
> Aihe: [Geoserver-users] Problem with WMTS GetFeatureInfo
>
> Hello,
>
> I'm having some problems getting valid responses from geoserver to WMTS GetFeatureInfo requests.
>
> I've been using a geoserver instance running on a Docker container (kartoza/geoserver), and I've created a layer (Foo:orto-red) which provides access to a georeferenced GeoTIFF represented in EPSG:4326.
>
> Here's the request:
>
> http://localhost:8080/geoserver/gwc/service/wmts?service=WMTS&request=GetFeatureInfo&version=1.0.0&layer=Foo:orto-red&format=image/png&TileMatrixSet=EPSG:4326&TileMatrix=EPSG:4326:0&TileRow=0&TileCol=0&J=86&I=132&InfoFormat=application/json
>
>
> The previous request returns the following response:
>
> <?xml version="1.0" encoding="UTF-8" standalone="no"?><!DOCTYPE ServiceExceptionReport SYSTEM "http://localhost:8080/geoserver/schemas/wms/1.1.1/WMS_exception_1_1_1.dtd">
> <ServiceExceptionReport version="1.1.1" >   <ServiceException
> code="OperationNotSupported" locator="QUERY_LAYERS">
>         Either no layer was queryable, or no layers were specified using QUERY_LAYERS </ServiceException></ServiceExceptionReport>
>
>
> It seems that geoserver throws an exception that is relevant only to WMS, although the WMTS request appears to be valid.
>
> Another odd aspect is that this response is returned by geoserver with a HTTP status 200 OK, which appears to be a violation of WMTS v1.0.0 (OGC
> 07-057r7 7.3.2.2)
>
>
> Rui Maciel
>
>
> _______________________________________________
> Geoserver-users mailing list
>
> Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
> - Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
> - The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html
>
> If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer
>
>
> [hidden email]
> https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users
>

--
Rui Maciel

Senior Engineer

*Spin.Works*

rui.maciel(at)spinworks.pt

www.spinworks.pt <http://www.spinworks.pt/>


CONFIDENTIALITY NOTICE: This message originates from Spin.Works, S.A.
This message including any attachment hereof is confidential and may be
privileged or otherwise legally protected from disclosure and may only
be read, copied and used by the intended recipient. You must not copy
this email or any attachment or disclose its / their contents to any
other person or entity.





_______________________________________________
Geoserver-users mailing list

Please make sure you read the following two resources before posting to this list:
- Earning your support instead of buying it, but Ian Turton: http://www.ianturton.com/talks/foss4g.html#/
- The GeoServer user list posting guidelines: http://geoserver.org/comm/userlist-guidelines.html

If you want to request a feature or an improvement, also see this: https://github.com/geoserver/geoserver/wiki/Successfully-requesting-and-integrating-new-features-and-improvements-in-GeoServer


[hidden email]
https://lists.sourceforge.net/lists/listinfo/geoserver-users