[Dutch] Raf luchtfoto geofreren / overlay maken

classic Classic list List threaded Threaded
4 messages Options
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

[Dutch] Raf luchtfoto geofreren / overlay maken

jan-2

Goedemiddag. Ik ben door (een behulpzame) Jan-Willem van Aalst naar deze mailinglijst doorverwezen.

Al geruime tijd ben ik hobbymatig bezig, met een inventarisatie project van door de bezetter gebouwde en resterende verdedigingswerken in het Nederlands duingebied. Dit is tot nu toe een tijdrovende klus, omdat het kaartmateriaal wat ik door de jaren verzameld heb niet op schaal en / of niet op het RD raster ingetekend is.

Naast archiefwerk, is veldwerk onontbeerlijk. Er zitten veel gaten in de gearchiveerde stukken (sloopbestekken, inventarisaties door gemeenten en andere overheden en Duits materiaal).

De objecten zijn zowel 'harde' overblijfselen (bunkers), maar meer nog de 'zachte' restanten; loopgraven, schuttersputten en andere veldversterkingen. In het veld zijn deze vaak nog enigzins te herkennen, mits er gericht en op de goede locatie gezocht wordt en als het terrein niet ingrijpend anders is geworden.

Het idee rees om RAF luchtfoto's van eind 1944 t/m eind 1945 te gaan gebruiken. Aan deze foto's zijn voor zover ik weet geen coordinaten toegewezen. Het zijn bestanden van een aanzienlijke resolutie (+/- 12000*8000 px).

Nu gebruik ik Google Earth om deze foto's als overlay over de huidige sattelietbeelden te leggen, maar om diverse redenen is dit niet ideaal. Zo zijn de foto's door de bolling van de lens iets vertekend en het landschap is in 70 jaar vaak gewijzigd wat er voor zorgt dat er vaak te weinig aanknopignspunten zijn maar ook bijvoorbeeld paden die iets verlegd zijn, hierdoor is dit enorm verwarrend. Dit zorgt ervoor dat het handmatig draaien, resizen en verschuiven van de overlay in Google Earth uren tijd in beslag neemt en ik erna nog niet zeker ben van de nauwkeurigheid. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat door Shift ingedrukt te houden tijdens het resizen van de overlay luchtfoto, de verhoudingen gelijk blijven dus dat was al een openbaring.

Ik kan me voorstellen dat ik niet de eerste ben die zoiets wilt en ik kwam recent ook proefschriften tegen tijdens het zoeken, van een student archeologie, die eigenlijk exact hetzelfde doet. Het is echter nog niet gelukt met hem in contact te komen.

De werkwijze die ik nastreef zou moeten zijn;

1. RAF luchtfoto over de huidige luchtfoto / opentopo / reliefkaart leggen met grote precisie.
2. Coordinaten vaststellen van objecten op de luchtfoto.
3. Coordinaten in GPS apparaat laden en in het veld uitsluiten of er overblijfselen zijn. Dit is de engie manier om zeker te zijn. Nu werk ik nog met een consumenten GPS, maar als ik vertrouwen heb dat de luchtfoto overlay nauwkeurige coordinaten opleverd, wil ik een 06-GPS huren.

Ik heb op aan raden van Jan-Willem van Aalst QGIS geinstalleerd met de PDOK plugin, waarin ik de openluchtfoto en opentopoachtergrond actief heb. Nu werkt de luchtfoto prima, alleen de opentopo kaart staat helemaal door elkaar. Ik draai de software op een Mac trouwens.

Ik hoop dat er iemand is die me op weg kan helpen met het exact positioneren van de foto's. In ieder geval alvast bedankt voor het tot zover lezen.

Met vriendelijke groet,

Jan Wienz
_______________________________________________
Dutch mailing list
[hidden email]
https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: [Dutch] Raf luchtfoto geofreren / overlay maken

Raymond Nijssen
Jan,

Een aantal weken geleden heb ik dit ook ontdekt en aan PDOK gemeld. Hun
antwoord was dat de jpeg-versie van opentopo niet goed is maar de
png-versie wel.

De laagdefinities van de QGIS pdok-plugin zijn vervolgens aangepast. Die
moet je handmatig updaten in QGIS. Ga in de pdok-plugin-dialog naar
tabblad "extra" en click "check services". De nieuwe
definities worden dan gedownload. Bij mij werkte het daarna weer goed.

Succes,
RaymondOn 26-01-17 12:59, jan wrote:

>
> Goedemiddag. Ik ben door (een behulpzame) Jan-Willem van Aalst naar deze mailinglijst doorverwezen.
>
> Al geruime tijd ben ik hobbymatig bezig, met een inventarisatie project van door de bezetter gebouwde en resterende verdedigingswerken in het Nederlands duingebied. Dit is tot nu toe een tijdrovende klus, omdat het kaartmateriaal wat ik door de jaren verzameld heb niet op schaal en / of niet op het RD raster ingetekend is.
>
> Naast archiefwerk, is veldwerk onontbeerlijk. Er zitten veel gaten in de gearchiveerde stukken (sloopbestekken, inventarisaties door gemeenten en andere overheden en Duits materiaal).
>
> De objecten zijn zowel 'harde' overblijfselen (bunkers), maar meer nog de 'zachte' restanten; loopgraven, schuttersputten en andere veldversterkingen. In het veld zijn deze vaak nog enigzins te herkennen, mits er gericht en op de goede locatie gezocht wordt en als het terrein niet ingrijpend anders is geworden.
>
> Het idee rees om RAF luchtfoto's van eind 1944 t/m eind 1945 te gaan gebruiken. Aan deze foto's zijn voor zover ik weet geen coordinaten toegewezen. Het zijn bestanden van een aanzienlijke resolutie (+/- 12000*8000 px).
>
> Nu gebruik ik Google Earth om deze foto's als overlay over de huidige sattelietbeelden te leggen, maar om diverse redenen is dit niet ideaal. Zo zijn de foto's door de bolling van de lens iets vertekend en het landschap is in 70 jaar vaak gewijzigd wat er voor zorgt dat er vaak te weinig aanknopignspunten zijn maar ook bijvoorbeeld paden die iets verlegd zijn, hierdoor is dit enorm verwarrend. Dit zorgt ervoor dat het handmatig draaien, resizen en verschuiven van de overlay in Google Earth uren tijd in beslag neemt en ik erna nog niet zeker ben van de nauwkeurigheid. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat door Shift ingedrukt te houden tijdens het resizen van de overlay luchtfoto, de verhoudingen gelijk blijven dus dat was al een openbaring.
>
> Ik kan me voorstellen dat ik niet de eerste ben die zoiets wilt en ik kwam recent ook proefschriften tegen tijdens het zoeken, van een student archeologie, die eigenlijk exact hetzelfde doet. Het is echter nog niet gelukt met hem in contact te komen.
>
> De werkwijze die ik nastreef zou moeten zijn;
>
> 1. RAF luchtfoto over de huidige luchtfoto / opentopo / reliefkaart leggen met grote precisie.
> 2. Coordinaten vaststellen van objecten op de luchtfoto.
> 3. Coordinaten in GPS apparaat laden en in het veld uitsluiten of er overblijfselen zijn. Dit is de engie manier om zeker te zijn. Nu werk ik nog met een consumenten GPS, maar als ik vertrouwen heb dat de luchtfoto overlay nauwkeurige coordinaten opleverd, wil ik een 06-GPS huren.
>
> Ik heb op aan raden van Jan-Willem van Aalst QGIS geinstalleerd met de PDOK plugin, waarin ik de openluchtfoto en opentopoachtergrond actief heb. Nu werkt de luchtfoto prima, alleen de opentopo kaart staat helemaal door elkaar. Ik draai de software op een Mac trouwens.
>
> Ik hoop dat er iemand is die me op weg kan helpen met het exact positioneren van de foto's. In ieder geval alvast bedankt voor het tot zover lezen.
>
> Met vriendelijke groet,
>
> Jan Wienz
> _______________________________________________
> Dutch mailing list
> [hidden email]
> https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch
>

--
Terglobo
Fahrenheitstraat 1
5223 BJ 's-Hertogenbosch
06 25 31 49 83
_______________________________________________
Dutch mailing list
[hidden email]
https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: [Dutch] Raf luchtfoto geofreren / overlay maken

Jan Wollring
In reply to this post by jan-2
Hoi Jan,

Ik zit ook op de lijst en ik studeer momenteel deeltijd Geodesie in Utrecht. Als onderdeel van deze studie heb ik vorig jaar een lesblok luchtfotogrammetrie gehad. Maar zo ingewikkeld hoeft het niet te zijn.Ik heb ondertussen wat ervaring gekregen in QGIS dus hoop ik je met deze mail op weg te helpen.

QGIS is dus wat je moet hebben, en luchtfoto's. Ik heb van het internet een willekeurige luchtfoto geplukt en het resultaat is tamelijk goed. Wat heb ik gedaan?

 1. Eerst maak je in QGIS een nieuw project aan en voegt via de PDOK plugin de Opentopo laag toe, als referentie. Je zoomt in op de locatie waar je de luchtfoto ongeveer zou verwachten.
 2. Je start de Georeferencer (Raster -> Georeferencer -> Georeferencer)
 3. Klik op het knopje met de blokjes Inline afbeelding 1. Voeg de luchtfoto toe. Kies als CRS ESPG:28992 (RD coördinaten).
 4. Zoek nu punten op de foto. Je kan de foto zoomen met het muiswiel, pannen door het muiswiel ingedrukt te houden.
 5. Zoek een aantal referentiepunten uit. Minimaal drie, meer is beter. Zoek punten uit die verspreid op de foto liggen, ook aan de randen.
 6. Klik op een punt. Er komt een dialoogvenster waar je coördinaten kan invullen, maar wij kiezen voor 'Van kaartvenster'.Inline afbeelding 2
 7. Zoek je punt uit op de kaart, zo nauwkeurig mogelijk, en klik met de linkermuistoets. De coördinaten worden nu ingevuld in de dialoog. Klik op OK.
 8. Herhaal stap 6/7 totdat je op minimaal 3 punten zit.
 9. Als je alle punten hebt ingevoerd klik je op het groene pijltje Inline afbeelding 3
 10. Kies in het volgende dialoogvenster Transformatieinstellingen als transformatietype projective. Kies een uitvoerraster bestand (de suggestie is waarschijnlijk al goed). Vergeet niet het resultaat gelijk in te laden: Inline afbeelding 4. Klik nogmaals op het groene pijltje. Nu wordt de berekening gestart. De foutmarge (in pixels) wordt in de tabel zichtbaar.
 11. Je kan de Georeferencer sluiten. Het resultaat is zichtbaar als nieuwe laag in QGIS.
 12. Klik met de rechtermuistoets op de nieuwe laag en kies Eigenschappen.
 13. Klik in de volgende dialoog op Transparantie en selecteer bijvoorbeeld 30%, Klik op OK.
 14. Sleep eventueel de Opentopo laag naar onderen.
Het resultaat:

Inline afbeelding 5

De RD coördinaten van de muispijl staan rechtsonder vermeld in QGIS. Deze kan je eventueel overnemen in je GPS. Je zou ook een puntenlaag kunnen toevoegen en daar de punten op aanbrengen, en dat dan exporteren naar een door jouw GPS bruikbaar bestand.

Veel succes, als je nog vragen hebt stel die gerust, Ik hoop dat ik je hiermee een beetje heb geholpen.

In mijn jeugd heb ik elke zomer doorgebracht in één van de bunkers in het Kostverlorenpark in Zandvoort. Gespeeld in de schietposten. Vandaar dat je onderwerp me aantrekt! De bunkers staan er nog steeds, zo'n 36, en zijn allemaal omgebouwd tot eenvoudig zomerverblijf. Ze worden, als ze vrijkomen, tegenwoordig verkocht. Soms voor meer dan €50.000...! En dat voor 12 m²...

Groet, Jan Wollring

Op 26 januari 2017 om 12:59 schreef jan <[hidden email]>:

Goedemiddag. Ik ben door (een behulpzame) Jan-Willem van Aalst naar deze mailinglijst doorverwezen.

Al geruime tijd ben ik hobbymatig bezig, met een inventarisatie project van door de bezetter gebouwde en resterende verdedigingswerken in het Nederlands duingebied. Dit is tot nu toe een tijdrovende klus, omdat het kaartmateriaal wat ik door de jaren verzameld heb niet op schaal en / of niet op het RD raster ingetekend is.

Naast archiefwerk, is veldwerk onontbeerlijk. Er zitten veel gaten in de gearchiveerde stukken (sloopbestekken, inventarisaties door gemeenten en andere overheden en Duits materiaal).

De objecten zijn zowel 'harde' overblijfselen (bunkers), maar meer nog de 'zachte' restanten; loopgraven, schuttersputten en andere veldversterkingen. In het veld zijn deze vaak nog enigzins te herkennen, mits er gericht en op de goede locatie gezocht wordt en als het terrein niet ingrijpend anders is geworden.

Het idee rees om RAF luchtfoto's van eind 1944 t/m eind 1945 te gaan gebruiken. Aan deze foto's zijn voor zover ik weet geen coordinaten toegewezen. Het zijn bestanden van een aanzienlijke resolutie (+/- 12000*8000 px).

Nu gebruik ik Google Earth om deze foto's als overlay over de huidige sattelietbeelden te leggen, maar om diverse redenen is dit niet ideaal. Zo zijn de foto's door de bolling van de lens iets vertekend en het landschap is in 70 jaar vaak gewijzigd wat er voor zorgt dat er vaak te weinig aanknopignspunten zijn maar ook bijvoorbeeld paden die iets verlegd zijn, hierdoor is dit enorm verwarrend. Dit zorgt ervoor dat het handmatig draaien, resizen en verschuiven van de overlay in Google Earth uren tijd in beslag neemt en ik erna nog niet zeker ben van de nauwkeurigheid. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat door Shift ingedrukt te houden tijdens het resizen van de overlay luchtfoto, de verhoudingen gelijk blijven dus dat was al een openbaring.

Ik kan me voorstellen dat ik niet de eerste ben die zoiets wilt en ik kwam recent ook proefschriften tegen tijdens het zoeken, van een student archeologie, die eigenlijk exact hetzelfde doet. Het is echter nog niet gelukt met hem in contact te komen.

De werkwijze die ik nastreef zou moeten zijn;

1. RAF luchtfoto over de huidige luchtfoto / opentopo / reliefkaart leggen met grote precisie.
2. Coordinaten vaststellen van objecten op de luchtfoto.
3. Coordinaten in GPS apparaat laden en in het veld uitsluiten of er overblijfselen zijn. Dit is de engie manier om zeker te zijn. Nu werk ik nog met een consumenten GPS, maar als ik vertrouwen heb dat de luchtfoto overlay nauwkeurige coordinaten opleverd, wil ik een 06-GPS huren.

Ik heb op aan raden van Jan-Willem van Aalst QGIS geinstalleerd met de PDOK plugin, waarin ik de openluchtfoto en opentopoachtergrond actief heb. Nu werkt de luchtfoto prima, alleen de opentopo kaart staat helemaal door elkaar. Ik draai de software op een Mac trouwens.

Ik hoop dat er iemand is die me op weg kan helpen met het exact positioneren van de foto's. In ieder geval alvast bedankt voor het tot zover lezen.

Met vriendelijke groet,

Jan Wienz
_______________________________________________
Dutch mailing list
[hidden email]
https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch


_______________________________________________
Dutch mailing list
[hidden email]
https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch
Reply | Threaded
Open this post in threaded view
|

Re: [Dutch] Raf luchtfoto geofreren / overlay maken

Gertjan Idema
In reply to this post by jan-2
Hallo Jan,

Misschien al lang bekend: de Universiteit Wageningen heeft gegeorefereerde RAF luchtfoto's on-line.

Zie hier: http://library.wur.nl/WebQuery/geoportal/raf

Gertjan Idema

On Thu, 2017-01-26 at 11:59 +0000, jan wrote:
Goedemiddag. Ik ben door (een behulpzame) Jan-Willem van Aalst naar deze mailinglijst doorverwezen.

Al geruime tijd ben ik hobbymatig bezig, met een inventarisatie project van door de bezetter gebouwde en resterende verdedigingswerken in het Nederlands duingebied. Dit is tot nu toe een tijdrovende klus, omdat het kaartmateriaal wat ik door de jaren verzameld heb niet op schaal en / of niet op het RD raster ingetekend is.

Naast archiefwerk, is veldwerk onontbeerlijk. Er zitten veel gaten in de gearchiveerde stukken (sloopbestekken, inventarisaties door gemeenten en andere overheden en Duits materiaal).

De objecten zijn zowel 'harde' overblijfselen (bunkers), maar meer nog de 'zachte' restanten; loopgraven, schuttersputten en andere veldversterkingen. In het veld zijn deze vaak nog enigzins te herkennen, mits er gericht en op de goede locatie gezocht wordt en als het terrein niet ingrijpend anders is geworden.

Het idee rees om RAF luchtfoto's van eind 1944 t/m eind 1945 te gaan gebruiken. Aan deze foto's zijn voor zover ik weet geen coordinaten toegewezen. Het zijn bestanden van een aanzienlijke resolutie (+/- 12000*8000 px).

Nu gebruik ik Google Earth om deze foto's als overlay over de huidige sattelietbeelden te leggen, maar om diverse redenen is dit niet ideaal. Zo zijn de foto's door de bolling van de lens iets vertekend en het landschap is in 70 jaar vaak gewijzigd wat er voor zorgt dat er vaak te weinig aanknopignspunten zijn maar ook bijvoorbeeld paden die iets verlegd zijn, hierdoor is dit enorm verwarrend. Dit zorgt ervoor dat het handmatig draaien, resizen en verschuiven van de overlay in Google Earth uren tijd in beslag neemt en ik erna nog niet zeker ben van de nauwkeurigheid. Na verloop van tijd kwam ik erachter dat door Shift ingedrukt te houden tijdens het resizen van de overlay luchtfoto, de verhoudingen gelijk blijven dus dat was al een openbaring.

Ik kan me voorstellen dat ik niet de eerste ben die zoiets wilt en ik kwam recent ook proefschriften tegen tijdens het zoeken, van een student archeologie, die eigenlijk exact hetzelfde doet. Het is echter nog niet gelukt met hem in contact te komen.

De werkwijze die ik nastreef zou moeten zijn;

1. RAF luchtfoto over de huidige luchtfoto / opentopo / reliefkaart leggen met grote precisie.
2. Coordinaten vaststellen van objecten op de luchtfoto.
3. Coordinaten in GPS apparaat laden en in het veld uitsluiten of er overblijfselen zijn. Dit is de engie manier om zeker te zijn. Nu werk ik nog met een consumenten GPS, maar als ik vertrouwen heb dat de luchtfoto overlay nauwkeurige coordinaten opleverd, wil ik een 06-GPS huren.

Ik heb op aan raden van Jan-Willem van Aalst QGIS geinstalleerd met de PDOK plugin, waarin ik de openluchtfoto en opentopoachtergrond actief heb. Nu werkt de luchtfoto prima, alleen de opentopo kaart staat helemaal door elkaar. Ik draai de software op een Mac trouwens.

Ik hoop dat er iemand is die me op weg kan helpen met het exact positioneren van de foto's. In ieder geval alvast bedankt voor het tot zover lezen.

Met vriendelijke groet,

Jan Wienz
_______________________________________________
Dutch mailing list
[hidden email]
https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch


_______________________________________________
Dutch mailing list
[hidden email]
https://lists.osgeo.org/mailman/listinfo/dutch